Keturi menininkų Gedimino Akstino, ELenos Narbutaitės, Roberto Narkaus ir Ievos Rojūtės bei dizainerio Vytauto Volbeko sukurti kalendoriai – tai plakatai, kuriuose vienu žvilgsniu galima aprėpti visus 2021-uosius metus. Kalendorių popierius puikiai tinka užrašams; kiekvieno jų išleista po 50 vnt. Visi šie menininkai gerai pažįstami Vilniaus meno scenoje, yra surengę ir dalyvavę daugybėje parodų Lietuvoje ir užsienyje.

2020 m. vasarą Panerių skulptūrų parke buvo pristatyta GEDIMINO G. AKSTINO skulptūrų serija „Nuogaliai“. Menininko kalendorius – tai „Nuogalių“ skulptūros fragmentas, sukurtas remiantis sienų tinkavimo pavyzdžiais, surinktais iš šiuo metu Vilniuje įrenginėjamų butų. Tinkuotojo darbas „Nuogalių“ projekte atskleidžiamas ir kaip mąstymo būdas, ir kaip ekonominių objektų kūrimas. Domimasi estetika, nulemta tiek ekonomikos greičio, tiek impulsyvių sprendimų, plona riba tarp autorinio ir anonimiško veiksmo, ryšiais tarp kolektyvinio darbo ir individualių atradimų.

ELENOS NARBUTAITĖS kalendorius kalba apie niūroką miestų estetiką. „Šiuo metu toks niūrumas man yra įdomus ir netgi skaidrus. Norisi viską nurengti ir be dekoracijų žiūrėti tiesiai į dalykus,“ sako menininkė. „Niūroka kalendoriaus estetika ateina ir iš mano vidinio X miesto siūlomos nuotaikos. Tai – asmeninis santykis su laiku ir vieta. Žiūrėdama dokumentinį filmą „Watching My Name Go By“ prisiminiau, kad grafika ir linijos ateina ne tik iš asmeniško, bet ir iš mus supančio vaizdų žodyno, kuris pildosi su kiekvienu nauju išgyvenimu ir reginiu – tokiu kaip bėgiai, troleibusų laidai, naujo lėktuvo modelio sparnas, vanduo ir, aišku, architektūra, miestų veidai.“ Elenos Narbutaitės kalendorius dvipusis: viena pusė angliška, kita – lietuviška.

ROBERTAS NARKUS atstovaus Lietuvą 2022 m. Venecijos bienalėje, kur pristatys tarp realios ambicijos pakeisti pasaulį, antrepreneriaus užmojų, humoro ir fikcijos balansuojantį projektą „Gut Feeling“. Žvelgdamas į platų ateinančių metų horizontą, kalendoriuje Narkus pristato nuotrauką „Pull Up“, besiruošiant skrydžiui iš Vilniaus oro uosto darytą „Boeing 737“ skrydžių simuliatoriuje.

Pokalbį su IEVA ROJŪTE galite pažiūrėti Lietuvos kultūros instituto paskyroje Youtube, arba užmeskite akį į menininkės darbus jos tinklapyje. Rojūtė savo kūryboje apjungia gamtos elementų ir abstrakčių formų piešinius, ranka rašytas ir vaizdiniais virstančias tekstų nuotrupas, kurias, tarsi pamestus daiktus, menininkė randa ją supančioje aplinkoje. Ji kuria įtaigias, prie eksponuojamų vietų prisitaikančias, jas lyg vijokliai, tarsi gyvatės apvejančias instaliacijas. Kalbėdama apie mažas ir dideles nesėkmes, baimes ir nerimą, Rojūtė savo darbais jautriai ir taikliai analizuoja platų spektrą būsenų, kurios žymi, galbūt, netobulos, tačiau mūsų neišvengiamai patiriamos realybės kontūrus.

Apie visus šiuos menininkus daugiau informacijos galite rasti Lietuvos vizualaus meno gide.


KAIP ĮSIGYTI KALENDORIUS?

Kalendorius galima įsigyti ŠMC ir elektroniniame knygyne „Six Chairs Books“. Dėl įsigyjimo ŠMC, prašome kreiptis el. paštu: [email protected]