Šiuolaikinio meno centras (ŠMC) su menininko Roberto Narkaus solo projektu „Gut Feeling“ atstovaus Lietuvai 59-oje Venecijos šiuolaikinio meno bienalėje 2022 metais. Lietuvos nacionalinį paviljoną kuruos Neringa Bumblienė, o komisaru taps ŠMC direktorius Kęstutis Kuizinas.

Robertas Narkus (g. 1983 m. Vilniuje) yra vienas ryškiausių savo kartos Lietuvos menininkų, dirbantis su įvairiomis medijomis, įskaitant performansą, fotografiją, videomeną, koliažą, tekstus ir kitas, į vienos medijos kategorijas netelpančias formas. Jo kūryba plėtojasi kaip nuotykis bandant atsakyti į platų klausimą – ar viskas vyksta pagal planą? R.Narkaus darbuose meno kontekstai maišosi su kitomis sferomis bei interesais ir būtent šis menininko kūrybos hibridiškumas daro ją aktualią, unikalią ir įdomią tarptautinių šiuolaikinio meno procesų kontekste.

Venecijos bienalei menininkas pristatys kompleksišką kūrinį pavadinimu „Gut Feeling“, balansuojantį tarp realios ambicijos pakeisti pasaulį, antrepreneriaus užmojų, humoro ir fikcijos. „Gut Feeling“ reiškia nuojautą, o pagal naujausius mokslinius atradimus ir seną tautosaką glūdinčią pilve, kur virškinamais produktais mintančios bakterijos potencialiai gali mus priversti elgtis joms naudinga linkme. Šiame projekte R.Narkus, bendradarbiaudamas su menininkais, mokslininkais, vietiniais Venecijos gyventojais ir smulkiuoju verslu, ketina įsteigti funkcionuojantį kooperatyvą. Jį įkurdinti nuspręsta viename paskutinių negentrifikuotų Venecijos skverų „Castello“ rajone, esančiame visai netoli praeityje veikusių Lietuvos nacionalinių paviljonų. Projektas organiškai įsilies į vietinį miesto gyvenimą ir vystomomis veiklomis balansuos tarp realybės ir fikcijos.

„Gyvenau nuojauta, kad kažkas netrukus atsitiks. Mums visiems. O kalbant moksliškai, nuojauta gyvena mūsų žarnyne ir sukelia tam tikrą jausmą. Už šį jausmą dažnai yra atsakingi sudėtingi mūsų organizmo biocheminiai procesai ir milijardai bakterijų, kurios sąveikaudamos su žarnyno sienelėmis veikia mūsų nuotaikas, savijautą, o kartais — net ir sprendimus. „Gut Feeling“ susideda iš trijų, o gal ir daugiau dimensijų: mano asmeninės perspektyvos, kuriamų ir tikrų personažų istorijų, bei simbiozės su bakterijų karalyste,“ – teigia menininkas Robertas Narkus.

Nors 59-os Venecijos meno bienalės tema dar nėra paskelbta, jau dabar akivaizdu, kad tai bus neeilinė paroda. Dėl Covid-19 pandemijos bienalės komanda priėmė istorinį sprendimą – ji buvo nukelta metams. Bienalės kuratorė Cecilia Alemani viename interviu sakė, jog tikisi, „kad bienalės atidarymas taps galimybe iš naujo švęsti buvimą kartu, atrasti naujas dalyvavimo ir bendravimo reikšmes, ko mes visi labai laukiame“. Narkaus projektas yra vienas iš tų naujų buvimo kartu būdų – kompleksiškas, su daugybe konfliktuojančių interesų, tačiau labai reikalingas ir aktualus šiame bienalės ir viso pasaulio realijų kontekste.

„Šią vasarą su menininku ir grafikos dizaineriais Neriju Rimkumi ir Vytautu Volbeku iš ties intensyviai dirbome ruošdami projekto paraišką, todėl džiaugiuosi, kad pradėti procesai turi galimybę vystytis toliau. „Gut Feeling“ yra įdomus ir daugiasluoksnis projektas, į kūrybinius procesus įtraukiantis ne tik šiuolaikinio meno lauko diskursą, bet ir pavienius asmenis, bendruomenes bei institucijas. Jau dabar turime užmezgę gana platų tarptautinių partnerysčių tinklą, įskaitant meno, švietimo ir kultūros organizacijas Paryžiuje, Seule, Stokholme ir Venecijoje. O tai, kad dėl pandemijos bienalė buvo nukelta į 2022 m., mums suteikia papildomai laiko pasiruošimui, kas tokio mastelio projektui yra labai svarbu,“ – priduria projekto kuratorė Neringa Bumblienė.

Tai bus jau šeštas kartas kai Šiuolaikinio meno centras atstovauja Lietuvai Venecijos bienalėje. Prieš tai ŠMC pristatė šiuos menininkus: 1999 m. Mindaugą Navaką ir Eglę Rakauskaitę, 2001 m. Deimantą Narkevičių, 2003 m. Paulių ir Svajonę Stanikus, 2007 m. Gediminą ir Nomedą Urbonus, 2011 m. Darių Mikšį ir 2017 m. Žilviną Landzbergą. Dariaus Mikšio ir Gedimino bei Nomedos Urbonų projektai Venecijos bienalės žiuri buvo įvertinti specialiais paminėjimais.

Robertas Narkus apibūdina savo veiklą kaip aplinkybių vadybą atsitiktinumų ekonomikoje. Naudodamas įvairias kūrybines strategijas ir nevengdamas humoro, menininkas tyrinėja progreso idėjomis apsėstos visuomenės problemas. Narkus taip pat yra Vilniaus patafizikos instituto, menininkų dienos centro „Autarkia“, eksperimentinės inžinerijos stovyklos „eeKūlgrinda“ ir restorano „Delta Mityba“ steigėjas. Nuo 2019 m. menininkas studijuoja doktorantūrą Vilniaus dailės akademijoje, 2015 m. baigė magistrantūros studijas „Sandberg“ institute Amsterdame, 2001 m. – magistrantūrą Vilniaus dailės akademijos Fotografijos ir medijų meno katedroje. Jo solo parodos surengtos galerijose „Vartai“ (2020 m., Vilnius), galerijoje „David Dale“ (2019 m., Glazgas, Škotija), Šiuolaikinio meno centre (2017 m. Vilnius), meno galerijoje „Tenderpixel“ (2015 m., Londonas) ir kitur. Menininko kūriniai pristatyti svarbiuose tarptautiniuose grupiniuose projektuose: meno centre „de Appel“ Amsterdame, XII-oje Baltijos trienalėje, Kauno bienalėje, V-oje Marakešo bienalėje ir kitur.