Kviečiame jus į elektroninio leidinio „Dwelling On the Threshold“ (liet. „Lūkuriuojant ant slenksčio“, Nidos meno kolonija, 2020) pristatymą ŠMC skaitykloje vasario 22 d. 18 val.

Leidinio sudarytojas – Rado Ištok, tekstus rašė Joanna Warsza su Jan Sowa, Shahram Khosravi, Natalia Tikhonova, Anna Karpenko, Candice Hopkins, Eglė Budvytytė, Elin Már Øyen Vister ir tokio paties pavadinimo kūrybinių dirbtuvių, vykusių Nidos meno kolonijoje 2019-ųjų spalį, dalyviai.

Renginio metu kuratorius Rado Ištok kalbins kino režisierių ir rašytoją Karolį Kaupinį, kurio naujas filmas „Nova Lituania“ (2019) atliepia kai kuriuos elektroniniame leidinyje nagrinėjamus klausimus. Prie jų prisijungs Nidos meno kolonijos direktorė Egija Inzule.

Renginys vyks anglų kalba.

Leidinį „Lūkuriuojant ant slenksčio“ sudaro intensyvių trijų dienų trukmės dirbtuvių Nidos meno kolonijoje dokumentacija. Per jas buvo nagrinėtos potencialios takumo, judėjimo ir pereinamosios erdvės, taip pat politinės sienos ir asmeninės ribos. Gausią fotodokumentaciją lydi užsiėmimus vedusių menininkų ir kuratorių tekstai, dalyvių komentarai dirbtuvių tema bei papildomi tekstai, analizuojantys reiškinius, su kuriais buvo susidurta dirbtuvių metu.

Karolis Kaupinis papasakos apie tyrimus, atliktus statant filmą „Nova Lituania“ (2019). Filmas iš dalies paremtas lietuvių geografo Kazio Pakšto gyvenimu – šis tarpukariu svarstė įvairius užjūrio teritorijų variantus „atsarginei“ Lietuvai. Tai siejasi su įvadiniu leidinio tekstu, kuriame Joanna Warsza ir Jan Sowa atsigręžia į imperinį Abiejų Tautų Respublikos palikimą ir tarpukario Lenkijos bandymus tapti kolonijine valstybe.

Elektroninis leidinys, dirbtuvės ir 2020 m. Nidos meno kolonijos vasaros paroda yra tarptautinio projekto „4K: nuo konflikto iki sugyvenimo per kūrybiškumą ir kultūrą“, finansuojamo Europos Sąjungos programos „Kūrybiška Europa 2014-2020“, dalis.