Renginys vyks rugsėjo 18 d., trečiadienį, 18 val. ŠMC Skaitykloje

Demokratinių permainų Europoje 30-ųjų metinių proga kviečiame į lenkų-lietuvių diskusiją „Žinios iš kažkur kitur“, kuri viena vertus, papildo parodą „Laukiant kito atėjimo”, eksponuotą Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) Vilniuje ir Ujazdowski pilies Šiuolaikinio meno centre Varšuvoje, o kita vertus, bando apžvelgti kultūros ir lietuvių-lenkų bendradarbiavimo kondiciją.

Lenkija ir Lietuva grumiasi su jas slegiančia istorija, taip pat ir ta bendra. Dažnai tai tampa kliūtimi plėtoti sėkmingą bendradarbiavimą, taip pat ir kultūros srityje. Apie tai, be kitų temų, rašoma ir naujame meno ir kultūros leidinio „Obieg“ numeryje. Žurnalą nuo 1987 m. leidžia Ujazdowski pilies Šiuolaikinio meno centras Varšuvoje, pastaruoju metu „Obieg“ pasirodo kaip ketvirtinis žurnalas internete https://obieg.u-jazdowski.pl

Atsižvelgdami į gvildenamas temas, autoriai numeryje norėtų atsispirti nuo pasakojimo apie Žaidimą valstybes – kelių asmenų, keletą dešimtmečių sudariusių neformalią meno grupę, kuri animavo alternatyvią valstybinę-politinę realybę keliuose privačiuose Varšuvos butuose Lenkijos Liaudies Respublikos laikais, istorijos. Apie tai papasakos leidinio „Obieg“ redaktorius Krzysztof Gutfrański.
Į pokalbį, kurį modernuos parodos kuratorė Ūla Tornau, pakviesta „Obieg“ redakcija ir autorės. Jie kartu diskutuos apie Lenkijos ir Lietuvos kaip daugiataučių valstybių idėją bei Lenkijos ir Lietuvos unijos tradicijos aktualumą. Bus atsižvelgta ir į ano meto ateities vizijas, kurtas, be kitų, lietuvių geografo Kazio Pakšto (1893-1960), siūliusio sukurti „atsarginę Lietuvą“ už jūrų-marių, apgyvendintą lietuvių imigrantų – saugią teritoriją karo atveju. Taip pat į visuomeninių judėjimų sumanymus, tokius kaip Vilniuje įkurtas žydų Bund (1897-1948) – socialistinė partija, siekusi, be kitų, žydų laicizavimo ir kultūrinės autonomijos.

Diskusijos dalyviai taip pat kalbėsis apie tai, kokį vaidmenį Rytų Europos demokratinėse permainose 9-to dešimtmečio pabaigoje – 10 dešimtmečio pradžioje atliko kultūra.
Diskusijos dalyviai: Miglė Bareikytė ir doc. Viktorija Rusinaitė – tyrėjos ir „Obieg” Nr.9 teksto autorės, Krzysztof Gutfrański – vyriausias „Obieg” redaktorius, Vitalij Strigunkov – vizualinis menininkas, „Obieg” Nr.9 bendraredaktorius. Susitikimą moderuos Ūla Tornau, ŠMC ir parodos „Laukiant kito atėjimo“ kuratorė.

Organizatoriai: Šiuolaikinio meno centras (ŠMC), Lenkijos institutas Vilniuje