Sausio 7 d., ketvirtadienį, 19 val. ŠMC skaitykloje

Šiuolaikinio meno centre iki vasario 14 d. rodoma Kristinos Inčiūraitės personalinė paroda „Išlikimas“. Kviečiame į šios menininkės aštuonių videofilmų peržiūrą. Videofilmus pristato filosofė Audronė Žukauskaitė.

Kristina Inčiūraitė (g. 1974) dirba įvairiose srityse: kuria fotografijas, grafikos kūrinius, objektus, instaliacijas, garso projektus, bet daugiausiai – videofilmus (nuo 2002 metų yra sukūrusi keturiolika videofilmų). Menininkei būdinga lakoniška meninė kalba, jos kūriniuose dominuoja socialiniai aspektai bei vystomos kūrybinio bendradarbiavimo strategijos. Kristina Inčiūraitė domisi kolektyvine ir asmenine atmintimi, susijusia su konkrečiomis vietomis – vienos jų nyksta, kitos transformuojasi. Šiose vietose menininkė dažniausiai įkurdina moterį, kuri jas įprasmina savo asmeniniais pasakojimais ar dainavimu.

Pasak filosofės Audronės Žukauskaitės, „Kristinos Inčiūraitės videofilmai remiasi unikalia „neregimybės estetika”, kai vizualinė, referentinė videofilmo funkcija suspenduojama tam, kad priverstų mus pagalvoti apie intelektinius ryšius tarp to, kas matoma, ir to, kas nerodoma. Vaizdo suspendavimas videofilmuose priešpriešinamas už kadro pasakojamai istorijai. Būtent todėl Kristinos Inčiūraitės videofilmai turėtų būti interpretuojami kaip kritinis tekstas, atskleidžiantis žvilgsnio režimo ir subjektyvaus vaizdinio konfliktą, skirtingų socialinių formacijų antagonizmą.”

Sausio 7 d., ketvirtadienis, 19 val.
Videofilmų programa:

Pirtis / Bathhouse, 2003, 10 min;
Šokis / Dance, 2006, 3 min;
Ežerai / Lakes, 2004, 7 min;
Atnaujinimas / Renewal, 2006, 9 min;
Naftos miestas / Oil City, 2008, 7 min 30 sek;
Laisvalaikis / Leisure, 2003, 5 min;
Tvarka / Order, 2004, 6 min;
Žlugimas / Fall, 2005, 4 min.

Bendra trukmė: 51 min. Videofilmai rodomi su angliškais subtitrais.

Iliustracija: Kristina Inčiūraitė. Laisvalaikis. 2003, kadras iš videofilmo