Antrasis projekto „Rasės pokalbis“ renginys – tai diskusija ir menininkų Dainiaus Liškevičiaus, Anastasijos Sosunovos ir Lauros Stasiulytės videokūrinių peržiūra. Diskusijos tema – rasės klausimai ir kultūrinės apropriacijos dilemos Lietuvoje; diskusija iš dalies atsispirs nuo šiuolaikinio meno ir kultūros praktikų, tačiau siekiant atverti temos kompleksiškumą joje bus siekiama išskleisti ir neapykantos nusikaltimų apibrėžtis, ištakas ir ribas bei kitus reiškinius, lemiančius rasės klausimų dinamiką.

Diskusiją moderuos viena iš projekto „Rasės pokalbis“ kuratorių, menininkė Gerda Paliušytė. Joje dalyvaus Dr. Karina Simonson – VU Azijos ir transkultūrinių studijų instituto dėstytoja, menotyrininkė, Afrikos tyrimų ir konsultacijų centro „AfriKo“ kultūros projektų vadovė; Dr. Tomas Vaiseta – istorikas ir rašytojas, Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto dėstytojas, vienas iš MO muziejaus parodos „Rūšių atsiradimas“ kuratorių; menininkas Dainius Liškevičius ir šiuolaikinio meno kuratorė Virginija Januškevičiūtė.

Renginio metu rodomi filmai – tai ir menininkų komentarai aptariama tema, ir šiandienos kultūrinio peizažo atspindžiai. Dalis šių filmų neseniai rodyti ar dabar rodomi etapinėse svarbiausių meno institucijų parodose. Tai – Dainiaus Liškevičiaus „Kliaksas/Restartas“, 2000 (10’’’), Anastasijos Sosunovos „Demichovo šuo“, 2017 (7’23’) ir Lauros Stasiulytės „Kasų skaičiavimas“, 2002 (25’).

„Rasės pokalbis“ – tai kino peržiūrų ir kitų renginių serija, kurią organizuodamas Šiuolaikinio meno centras klausia, kodėl Lietuvoje apie rasę sudėtinga kalbėti, lyg neturėtume tam tinkamos kalbos, ar tikrai su šia tema nesusiduriame kasdienybėje, ir kodėl tai svarbu – ką prarandame atsisakydami pilnavertiškai dalyvauti rasės pokalbyje.

Renginys nemokamas.

Plačiau apie seriją: http://cac.lt/lt/exhibitions/future/9816