Spalio 16 d., penktadienį, 19 val. ŠMC skaitykloje ir ŠMC kino salėje

„Tyrimai“ – tai nauja rašytojų Chris Kraus ir Hedi El Kholti sukuruota knygų lentyna ŠMC skaityklai. Specialiai atrinktų 36 knygų kolekciją sudaro įvairių žanrų, laikotarpių ir kultūrų literatūros kūriniai, kuriuos sieja bendra intencija: atskleisti ir suprasti dalykus, kurie anksčiau buvo užmiršti, ignoruojami ar paslėpti. „Tyrimai“ akcentuoja literatūrą kaip priemonę sekti subjekto kelią įpročio, amnezijos ir dezinformacijos labirintu. Taikant amerikiečių poeto Edo Sanderso „tiriamosios poezijos“ apibrėžimą, šios knygos pristatomos kaip kelionės į nežinomas sferas. Tai aktyvi literatūra, kuri gali vienu metu aprašyti ir subjektyvias būsenas, ir sudėtingas išorines sistemas.

„Tyrimų“ lentynos atidarymas:

Įžanginis Chris Kraus žodis „Skype“;
Hedi El Kholti sudarytas filmų vakaras;
abiejų autorių pokalbis apie „tiriamąją“ literatūrą (brošiūros forma).

Filmų programa:

Pierre André Boutang „Gilles’o Deleuze’o abėcėlė: L kaip žodyje Liga“ (L’Abécédaire de Gilles Deleuze: M comme Maladie), 1988, 29 min.
Forugh Farrokhzad „Namai yra juodi“ (Khaneh siah ast), 1963, 20 min.
Jean-Daniel Pollet „Tvarka“ (L’Ordre), 1973, 40 min.

El Kholti sudarytos filmų programos centre – ištrauka „L kaip žodyje Liga“ iš aštuonių valandų televizijos filmo, kuriame žurnalistė Claire Parnet kalbina filosofą Gilles’ą Deleuze’ą. Pokalbius 1988 m. nufilmavo Pierre’as-André Boutangas, bet oficialus filmo pristatymas įvyko tik 1996-aisiais, jau po filosofo mirties. Pokalbių temos išdėstytos pagal prancūzų kalbos abėcėlės raides (visas, išskyrus X ir Y).

„Pokalbių sesijos buvo įrašytos likus keliems metams iki Deleuze’o mirties. Abipusiu susitarimu šių pokalbių transkripcijos turėjo niekada nebūti publikuotos, o jų vaizdo įrašai viešai nerodomi filosofui esant gyvam. Jų dialoguose tvyro svaigus laikinumo jausmas, kuris ypač ryškus „L kaip žodyje Liga“ dalyje. (…) Pastarajame pokalbyje Deleuze’as užsimena Parnet, kad „nusilpusios sveikatos būsena“ gali būti naudinga tiems, kurie užsiima mąstymo veikla… kad trapi ligos būklė gali būti palanki koncentruotis ne į savąjį kūną, o į tai, kas jį supa. Trapumas palankus literatūrinei veiklai ir filosofijai.“ Chris Kraus

El Kholti papildo šią ištrauką dviem filmais apie raupsus – ligą, kuri nuo jos atsiradimo 600 m. pr. Kr. pasiglemžė ir daugybę aukų, ir visuomenės vaizduotę. Michelis Foucault knygoje „Beprotybės istorija“ rašo, jog XV a. Katalikų bažnyčia raupsuotuosius (o vėliau žydus) traktavo kaip Dievo nusižeminimo įsikūnijimą. Raupsuotieji būdavo pirma kunigų pašventinami, o tada atskiriami nuo bažnyčios gyventi izoliacijoje.

Chris Kraus ir Hedi El Kholti kartu su Sylvère’u Lotringeru yra nepriklausomos leidyklos „Semiotexte“ redaktoriai. Kraus yra rašytoja, šešių grožinės ir dokumentinės literatūros knygų autorė, šiuo metu ruošianti kritinę amerikiečių rašytojos Kathy Acker biografiją. El Kholti yra žurnalo „Animal Shelter“ redaktorius. Jo pastarųjų metų tekstai publikuoti „Full Stop“, „This Long Century“ ir „Dirty Looks.“

Dėkojame Justinai Zubaitei.