Lapkričio 4 d., trečiadienį, 19 val.
Vilnius COOP patalpose Gedimino pr. 27

Oksana Zaporozhets
Viešojo maitinimo įstaigos sovietmečiu

Oksanos Zaporozhets pranešime bus pristatomas 6-ojo dešimtmečio tarybinio viešojo maitinimo tyrimas (atliktas remiantis archyviniais dokumentais ir interviu), o taip pat ir šiuolaikinių Rusijos valgyklų studija. Atsižvelgdama tiek į įprastus tarybinio viešojo maitinimo veikimo būdus, tiek ir į skirtingus jų scenarijus, Oksana Zaporozhets kalbės apie kasdienį ideologinių principų įgyvendinimą Rusijos provincijos valgyklose. Ji demonstruos nuotraukas iš Rusijos archyvų bei 6-ojo dešimtmečio pabaigos laikraščių, fiksuojančių kasdieninį valgyklų gyvenimą ir idealius jų modelius.

Oksana Zaporozhets valgyklas apibrėžia kaip specifines viešas vietas, ideologiškai sukonstruotas „valgymui, o ne bendravimui.“ Toks oficialiuose dokumentuose skelbiamas valgyklų vienafunkciškumas (kurį iš tiesų formavo tiek jų erdvės struktūra, tiek laiko režimas bei privilegijuota valgyklų darbuotojų padėtis) tapo viena iš priežasčių, kodėl tarybinių miesto gyventojų socialiniai santykiai buvo reguliuojami ir manipuliuojami, sąmoningai ribojami pagal profesinę sritį, ignoruojant kitus interesus. Kitos socialumo formos, galinčios pasireikšti valgykloje, buvo griežtai kontroliuojamos („draudžiami bet kokie masiniai renginiai“). Nepaisant šios griežtos kontrolės, kasdienėje praktikoje dažnai pasitaikydavo taisyklių pažeidimų, ypač „darbuotojų – lankytojų“ santykių srityje, kuomet funkcinis bendravimas virsdavo asmenišku.

Šiandien tarybinio viešojo maitinimo ideologijos padarinius vis dar liudija tiek valgyklų lankymas tebesilaikant tarybinių valgyklų principų, tiek poreikis tematizuotų „nostalgijos zonų“ patirtims.

Oksana Zaporozhets yra „Kritinio urbanizmo laboratorijos“ dalyvė (Europos humanitarinis universitetas Vilniuje) ir Samaros universiteto Sociologijos katedros docentė.

Oksanos Zaporozhts pranešimas papildo Indrės Klimaitės Lietuvos valgyklų vizualinį tyrimą,kurį pristato Vilnius COOP: trūkiai, fikcijos ir praktikos projekte fotografijų serija, Vilniaus ir Kauno valgyklų gidas bei ketvirtadieninės pietavimo ekskursijos į Vilniaus valgyklas.